Нас часто запитують, а де у вас можемо купити домашнє вино власної роботи, молоко, сир та сметану. Всі хочуть скоштувати, натуральний місцевий Еко продукт. А діти асфальту , мабуть не бачили живої корівки на очі.

В даній темі, пропоную ділитися контактами місцевих жителів, тих хто займається продажем та виготовленням власної продукції. Ділимося інформацією, з нами. (відредагую, та доповню даний топік).

Підказка:

У смт Верхнє Синьовидне , щочетверга (окрім свят) є невеличкий продуктовий ринок (відчинений до 12.00). Куди приїжджають продавці зі Сколе , Стрия , с.Труханів, зокрема, місцеві жителі.

В нашій місцевості, можна придбати домашнє вино, молоко, сир, сметану, гриби сушені, яблука, чорниці, малини, ожину та рибу. Городину, лікувальні трави та сувеніри. Аналогічний , великий ринок у місті Сколе щосереди. (окрім свят) При необхідності, запитати у місцевих "коли базар" біля "Стадіону". 

Виставляють на продаж , це все також при узбіччі дороги Київ-Чоп , на ділянці дороги Стрий - Славське. (гриби, сувеніри, чорниці, садовину). В місцевих магазинах, даної продукції немає.

Я повагою , Софія Гембара

 

 

Переглядів: 285 | Додав: Софія-Гембара | Дата: 03.09.2022 | Коментарі (0)

Під час вело маршруту зламався велосипед? Чи просто немає чим доїхати? 

У мене часто, наші гості та  мандівнички запитують про послуги маршрутного таксі в нашому регіоні. Сколівські Бескиди 

Зокрема, цікаво в таких населених пунктах:

Таксі місто Сколе /тел.

Таксі село Дубина (ртс) / тел. 

Таксі село Кам'янка / тел. 

Таксі смт. Верхнє Синьовидне / тел.

Таксі село Межиброди (Зарікою) / тел. 

Таксі село Нижнє Синьовидне / тел. 

Таксі село Тишівниця (Княжі Скелі) / тел.

Таксі село Труханів / тел

Таксі село Побук / тел.

Таксі село Корчин / тел.

Таксі село Крушельниця / тел.

Таксі село Підгородці / тел

В даній темі , пропоную зібрати довідничок з послугами таксі в даному регіоні Сколівщини (по новому Стрийщини) . Ділимося контактами з нами. (відредагую, та доповню даний топік)

Переглядів: 349 | Додав: Софія-Гембара | Дата: 03.09.2022 | Коментарі (0)

Діти не запам'ятають накращий день перегляду телевізора.

Гайда в Карпати. Де можна евакуюватися на день або декілька днів щоб відпочити від міста, помилуватися краєвидами, скупатися у чистій гірській річці? 

Наповнитися емоціями і враженнями, чудовими краєвидами та пізнати частину цікавої історії Сколівщини? Наповніть свій відпочинок недовгою захоплюючою поїздкою. До Вашої уваги підбірка місць недалеко від Львова, яким без вагань можна приділити свою суботу та неділю.

Чарівна панорама – г. Парашка

Названа на честь доньки князя Святослава, яка була вбита на цій горі, Парашка є не тільки частинкою історії, але найвища вершина Національного парку «Сколівські Бескиди» (1268 м над рівнем моря) та один з найлегших гірських маршрутів Карпат. Підкорювати гору Парашку можна починати з міста Сколе або села Корчин, звідти проходять туристичні маршрути. На Вас чекають хвойні ліси, соковита ожина та чорниця, у безхмарну погоду навіть можна побачити панораму Львова, а також недалеко від села знаходиться відомий водоспад Гуркало.

Як дістатись? Зі Львова треба їхати до м. Сколе або с. Корчин автобусом (маршутним таксі) від головного автовокзалу, або електричкою чи власним автомобілем. А звідти починати сходження.

Видовищний потічок – Кам’янський водоспад

«Сколівські Бескиди» мають ще одне мальовниче місце, яке варте уваги – водоспад Кам’янка біля річки за м.Сколе. Висота падіння води близько 7 метрів, один каскад та два потоки – цей красень захоплює будь-якої пори року, але навесні та влітку, коли він стає повноводним, ним можна милуватись годинами. Тут можна розташуватись відпочити на галявині. Шум води, кришталево чисте повітря хвойного лісу, гірська панорама – це справжній релакс для душі та розуму. А ще неподалік можна відвідати унікальне озеро Журавлине (Мертве озеро), що насичене сірководнем, та спробувати мінеральну воду, яка смаком нагадує відому трускавецьку «Нафтусю».

Як дістатись? Зі Львова їхати громадським транспортом до м. Сколе або с. Кам’янка, а звідти трішки пішки. Власним авто треба їхати до с. Дубина, а дорога ліворуч від нього веде до водоспаду.

Доторкнутись до Середньовіччя – місто-фортеця Тустань

Унікальне наскельне місто-фортеця розташоване неподалік села Урич (близько 120 км від Львова). Саме воно було митним пунктом на Соляному шляху до Західної Європи. Вражаюча давньоруська фортеця Тустань була міцною та неприступною, вона височіє на 500-900 м над рівнем моря, а висота самих скель близько 80 м. Зараз від споруди залишились руїни, але дослідники зробили графічну реконструкцію, що дає можливість побачити всю велич міста у часи його існування у IX–XIII ст. Щороку на цій території проводять фестиваль середньовічної культури «Ту Стань!», де відтворюють давній бій та танці.

Як дістатись? Прямий автобус курсує до села Урич. Якщо їхати потягом, то вийти на станції Верхнє Синьовидне, а потім дістатись автобусом або таксі до Урича. Власним авто можна їхати двома шляхами: до села Верхнє Синьовидне або до міста Східниця, а потім повертати на дорогу Т1421, що веде до фортеці.

Кілька цитат
Марії Зюзьгіної
tohome.com.ua

 

Переглядів: 190 | Додав: skole-podobovo | Дата: 03.09.2022 | Коментарі (0)

Добратись до скель можна з двох протилежних сторін: зі сходу — через Болехів і Тисів, або із північного-заходу — через Нижнє Синьовидне (Нижнє Синевицьке), села Тишівницю і Труханів.
Їхати можна до Стрия, де повертаємо на Моршин, а далі в сторону на Івано-Франківськ до Болехова; в Болехові біля пошти повертаємо праворуч; проїжджаємо Болехів і с. Тисів, за яким, біля вказівника "Скелі Довбуша", повертаємо вправо, до шлаґбауму.
За додаткову оплату можна під’їхати й далі — безпосередньо до Основного масиву скель — до каплички.

Другий варіант: їхати зі Львова до Стрия, з нього по трасі в напрямку Чопа; після Нижнього Синьовидного слідкуємо за дорогою ліворуч і з‘їжджаємо вліво на повороті з хрестом; далі проїжджаємо через міст і, минувши, Тишівницю, по долині ріки вздовж села Труханів їдемо до другого моста, далі — пішки;

Скелі Довбуша на карті: https://goo.gl/maps/f5U2DHdKHyM2

Переглядів: 198 | Додав: skole-podobovo | Дата: 03.09.2022 | Коментарі (0)

Наймогутніша водна артерія Бескидів - ріка Стрий. Його води несуться поміж горами, то втискаючись у вузькі ущелини, то розливаючись широкими заплавами, описуючи неймовірно круті меандри, розділяючи практично навпіл територію Бескидських гір. Ріка велика, доволі багатоводна, а на її берегах можна побачити і відвідати багато цікавого, отже, 10 фактів про Стрий:

1. Річка Стрий, до впадіння в Дністер, є повноводнішою і довшою за нього на 70 км. , але чомусь вважається її притокою;

2. Із 232 км. своєї течії майже 100 км. Стрий меандрує територією Бескидів;

3. Площа басейну стоку річки Стрий в межах Бескидів, близько 1500 квадратних кілометрів, тобто майже половину всієї їх площі

4. Біля села Рибник Стрий створив свій найкарколомніший меандр, впродовж кількох кілометрів річка майже замикає коло, встигає текти на південь, на схід, на північ і на захід (далі річка знову повертає на південний схід і схід).

5. Відносно недалеко від Стрия можна відвідати мальовничі скелі в Уричі, Ямельниці, скельний монастир в Розгірче (подорожуйте велосипедом)), а якщо ви водоплавні) то зі скель біля Межибродів і Тишівниці відкривається просто фантастичний вид на річку.

6. Якщо ви подорожуєте вздовж Стрия, загляньте на невеликі але мальовничі водоспади неподалік: Лазний (до речі, віднедавна заповідник), Сопітський та Гукало, вони того варті)))

7. Люди на березі Стрия в Бескидах селилися ще з кам'янго віку, а на території Турки розкопали давньоруське городище яке датують 9 ст. Також з давніх згадок поселень біля ріки Стрий - фортеця Тустань, та монастир у Верхньому Синєвидному, де, за літописом, зупинявся Данило Галицький.

8. Любителі сакральної архітектури в долині Стрия можуть відвідати багато деревяних та мурованих церков 16-20 ст. подорожуючи водою чи на велосипедах, не надто віддаляючись від річки, Це зокрема: мурована Миколаївська церква в Новому Кропивнику 1695 та дерев'яний храм Архангела Михаїла в Ісаях 1663 років, дерев'яні храми 18 (5 в Турці); 19 (Ясениця, Рибник, Довге, дві в Крушельниці, Корчин, Межиброди); початку 20 (Ясениця, Свидник, Довге, Верхнє Синєвидне, Нижнє Синєвидне, Тишівниця) століть, костел 18 та синагога 19 століття в Турці...

9. Раз на 5 років на співочому полі біля берега Стрия в Яворі відбувається всесвітній бойківський фестиваль "Бойківські Фестини". Одночасно з звучанням трембіти в Турці, на найвищих вершинах Бойківщини - Пікую, Магурі та Маківці запалюють символічну ватру. Наступний такий фестиваль, до речі, має відбутись в 2017 році.
А ще в липні-серпні кожного року біля, Урицьких скель, проходить фестиваль середньовічної культури - "Тустань"

10. Біля села Довге на березі Стрия можна відвідати блоки недобудованої греблі. Тут планували збудувати грандіозне водосховище - "Карпатське море", але через зсув грунту і обвал дамби, будівництво зупинили. А от водосховище і ГЕС в Яворі в 2008 році відновили свою діяльність. Має надзвичайно малу потужність в 450 кВт, і спричиняє шкоду місцевим жителям...

 

Переглядів: 180 | Додав: skole-podobovo | Дата: 03.09.2022 | Коментарі (0)

Туристичний маршрут розпочнеться з м.Стрий – Ясна гора (Гошівський монастир)-с.Витвиця- с.Церківна- с.Лужки- с.Липа – г. Яворина (бункер «Роберта») – урочище Бряза (табір «Олені») (як варіант для мобільної групи переїзд від перевалу на с.Гребенів, с.Тухля- с.Головецьке – г. Маківка – с.Гребенів – г.Лопата) – г. Менчіл – г.Лопата – г. Набивки – перевал Сукіль – г. Ключ- озеро- скелі Довбуша – скельний монастир с. Розгірче – с. Камянка – м. Сколе – с.Коростів – г.Парашка – г.Кичера(бункер ГОСП)- Мала Річка – вод.»Гуркало» – с.Корчин – від’їзд до м.Стрий.

Переглядів: 175 | Додав: skole-podobovo | Дата: 03.09.2022 | Коментарі (0)

У Карпатах є багато мальовничих куточків, де природа підтверджує що вона найкращий художник. Одними з таких місць є водоспади. Пропонуємо Вашій увазі добірку водоспадів, які є найбільшими, найгарнішими, найповноводнішими, а також і важкодоступними.

1. ЛАЗНИЙ
Розташований на потоці Лазний (притока Стрию), за кілька кілометрів на південний схід від села Довге, в межах Національного природного парку Сколівські Бескиди. Висота падіння води — 10,5 м, ширина — бл. 2 м. Водоспад складається з трьох каскадів. Утворився в місці, де невеликий гірський потік перетинає скельний масив флішового типу. Водоспад особливо мальовничий, коли потік повноводний, а також узимку, коли каскади замерзають.

2. ВОДОСПАД СОПІТ
Розташований у Сколівських Бескидах, неподалік від південної околиці села Сопота Сколівського району Львівської області. Висота водоспаду 7-8 м. Розташований на потічку, який впадає в річечку Сопіт, або Сопотянка, (права притока Стрия). Потічок стрімко збігає по скелі флішового типу. При підніжжі скелі водоспад утворив розлогу вирву.

3. ВОДОСПАД КАМЯНКА
Розташований у Сколівському районі Львівської області, в національному природному парку "Сколівські Бескиди”. Висота водоспаду - бл. 7 м. Складається з одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки. Гідрологічна памятка природи.
Ви можете відвідати цей водоспад під час туру: Перлини Карпат.

4. ГУРКАЛО
Розташований в межах Сколівського району Львівської області та Національного природного парку «Сколівські Бескиди» - на річці Велика Річка (притока Стрию), за 4 км на південний захід від автомобільного мосту в центрі села Корчина. Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення.Висота падіння води — 5 м. Висота над рівнем моря — 570 м. Водоспад складається з одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки, один з яких значно повноводніший від іншого; у посушливі пори менший струмінь майже зникає. У підніжжі водоспаду є водобійний котел близько 10 м. у діаметрі, глибина води у якому сягає 2 м. Поблизу водоспаду є кілька галявин (перша надзаплавна тераса річки Велика Річка), де є місце для намету і ночівлі. Вище за течією річки є перекати, які місцеве населення вважає за окремий водоспад і називає Малим Гуркалом.
Гуркало відповідає своїй назві під час паводків (після інтенсивних злив), коли витрати води Великої Річки, сягають максимуму, і каламутний водний потік стрімко біжить зі схилів хребта Парашки, з великим гуркотом спадаючи зі скельного виходу порід менілітової світи. Від села Крушельниця до водоспаду веде маркована туристична стежка (білий прямокутник з жовтою смугою посередині на стовбурах дерев), до водоспаду теж можна пройти зі села Корчина. Автомобілем під'їхати практично неможливо навіть у суху погоду через вкрай поганий стан ґрунтової дороги.




 

Переглядів: 149 | Додав: skole-podobovo | Дата: 03.09.2022 | Коментарі (0)

Натисність на фото , для збільшення зображення.

р.Опір - р.Стрий

Джерело мінеральної води с.Корчин

Княжі Скелі (Тишівниця)

Водоспад Крушельницький

Гора Парашка

Панорамна скеля В.Синьовидне

Водоспад Гуркало

Урочище "Красний Камінь"

Турецький Камінь

Мертве озеро (журавлине). Кам’янка

Водоспад Кам’янка

історичний заповідних Тустань

Урицькі скелі .Урич.

Заповідник Бердо

Водспад Сопіт

Водоспад Лазний

Скелі Ямельниця

 

 

 

Переглядів: 166 | Додав: skole-podobovo | Дата: 03.09.2022 | Коментарі (0)