13:20
Наймогутніша водна артерія Бескидів - ріка Стрий.

Наймогутніша водна артерія Бескидів - ріка Стрий. Його води несуться поміж горами, то втискаючись у вузькі ущелини, то розливаючись широкими заплавами, описуючи неймовірно круті меандри, розділяючи практично навпіл територію Бескидських гір. Ріка велика, доволі багатоводна, а на її берегах можна побачити і відвідати багато цікавого, отже, 10 фактів про Стрий:

1. Річка Стрий, до впадіння в Дністер, є повноводнішою і довшою за нього на 70 км. , але чомусь вважається її притокою;

2. Із 232 км. своєї течії майже 100 км. Стрий меандрує територією Бескидів;

3. Площа басейну стоку річки Стрий в межах Бескидів, близько 1500 квадратних кілометрів, тобто майже половину всієї їх площі

4. Біля села Рибник Стрий створив свій найкарколомніший меандр, впродовж кількох кілометрів річка майже замикає коло, встигає текти на південь, на схід, на північ і на захід (далі річка знову повертає на південний схід і схід).

5. Відносно недалеко від Стрия можна відвідати мальовничі скелі в Уричі, Ямельниці, скельний монастир в Розгірче (подорожуйте велосипедом)), а якщо ви водоплавні) то зі скель біля Межибродів і Тишівниці відкривається просто фантастичний вид на річку.

6. Якщо ви подорожуєте вздовж Стрия, загляньте на невеликі але мальовничі водоспади неподалік: Лазний (до речі, віднедавна заповідник), Сопітський та Гукало, вони того варті)))

7. Люди на березі Стрия в Бескидах селилися ще з кам'янго віку, а на території Турки розкопали давньоруське городище яке датують 9 ст. Також з давніх згадок поселень біля ріки Стрий - фортеця Тустань, та монастир у Верхньому Синєвидному, де, за літописом, зупинявся Данило Галицький.

8. Любителі сакральної архітектури в долині Стрия можуть відвідати багато деревяних та мурованих церков 16-20 ст. подорожуючи водою чи на велосипедах, не надто віддаляючись від річки, Це зокрема: мурована Миколаївська церква в Новому Кропивнику 1695 та дерев'яний храм Архангела Михаїла в Ісаях 1663 років, дерев'яні храми 18 (5 в Турці); 19 (Ясениця, Рибник, Довге, дві в Крушельниці, Корчин, Межиброди); початку 20 (Ясениця, Свидник, Довге, Верхнє Синєвидне, Нижнє Синєвидне, Тишівниця) століть, костел 18 та синагога 19 століття в Турці...

9. Раз на 5 років на співочому полі біля берега Стрия в Яворі відбувається всесвітній бойківський фестиваль "Бойківські Фестини". Одночасно з звучанням трембіти в Турці, на найвищих вершинах Бойківщини - Пікую, Магурі та Маківці запалюють символічну ватру. Наступний такий фестиваль, до речі, має відбутись в 2017 році.
А ще в липні-серпні кожного року біля, Урицьких скель, проходить фестиваль середньовічної культури - "Тустань"

10. Біля села Довге на березі Стрия можна відвідати блоки недобудованої греблі. Тут планували збудувати грандіозне водосховище - "Карпатське море", але через зсув грунту і обвал дамби, будівництво зупинили. А от водосховище і ГЕС в Яворі в 2008 році відновили свою діяльність. Має надзвичайно малу потужність в 450 кВт, і спричиняє шкоду місцевим жителям...

 

Переглядів: 179 | Додав: skole-podobovo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Якщо у Вас є щось цікавеньке, не забувайте пропонувати Ваш матеріал .