Чудова розвага для весняно-літнього сезону! На Опорі сплавляються новачки та експерти. Вибір маршрутів тішить: можна організувати короткий кількагодинний сплав або провести повноцінний день на веслах.

Опір — одна з небагатьох карпатських рік, що розтягуються на кілька десятків кілометрів. Довжина Опору — біля 58 км, ширина русла місцями становить 50-80 метрів.
Назва водойми виникла, ймовірно, за часів монголо-татарської навали: у середині XIII ст. тут чинився потужний опір загарбникам.

З набуттям популярності рафтингу на карпатських річках, туристи-екстремали з’явились і на Опорі: проходження ріки має 2-у категорію складності. Для тих, кого приваблюють довгі маршрути, на сплав краще приїздити навесні: тоді повноводна ріка дає можливість починати маршрут від Славського. Влітку, коли рівень води в Опорі суттєво знижується, сплавляються тільки від Сколе.


#Рафтинг на Опорі мальовничий та захопливий. Довжина маршруту “для новачків” складає близько 15 км (старт у Сколе), тривалість такого сплаву в середньому — 3.5 години.

На маршруті буде що і коли роздивитись довкола — Опір тече Синєвицьким каньйоном з височенними скелями, які впираються в ріку. Проте довго ґав ловити не варто: проходження порогів, шивер, перекатів та бочок змусить вас як слід попрацювати веслами.

Поруч розташований водоспад Кам’янка, який завжди можна відвідати під час таборування у рафтинг-кемпінгах. Одноденні програми сплаву також існують, тож пригоди на ріці Опір можна записати як факультатив.
Якщо маєте більше вільного часу та бажання борсатись у воді, маршрут можна значно подовжити, сплавляючись від Сколе до Стрия. Тривалість проходження 30-40 км маршруту становить приблизно добу. Це комбінований маршрут: вирушивши до Опору, за кілька годин перейдете на ріку Стрий.

Не хвилюйтесь, весь день сидіти на веслах не доведеться! Зазвичай, маршрути такої протяжності мають точки перепочину та включають екскурсії природними чи архітектурними пам’ятками, що розташовані неподалік ріки. Звісно, без смачного обіду вас ніхто не лишить!
Загалом, маршрутів для рафтингу на Опорі та Стрию безліч! Як і варіантів, на чому сплавлятись: катамарани, каяки, байдарки тощо. Відповідно до обраного виду водного транспорту різниться і кількість учасників групи для сплаву. Але це вже деталі.

Три найпопулярніших маршрути для рафтингу на Опорі

Сколе — с. Верхнє-Синьовидне (протяжність 15 км, 2 категорія складності);
Сколе — с. Розгірче (протяжність 30 км, 2 категорія складності);
Славське — с. Верхнє-Синьовидне (протяжність 30 км, проходження маршруту можливе лише за умови високого рівня води в Опорі).

Розташування
Опір, Львівська область

 

Переглядів: 697 | Додав: skole-podobovo | Дата: 03.08.2018 | Коментарі (0)

Маршрут – «Сколівські Бескиди».

Це чудовий варіант для тих, хто хоче побачити якомога більше цікавого, але при цьому не потратити купу сил. Починаємо знову зі Львова і автобусом їдемо до одного з відомих курортів – Східниця. А перша наша ціль буде – історико-культурний заповідник «Тустань».

Далі маршрут проходить через село Ямельницю та хребет над річкою Стрий, з якого відкривається чудова панорама на північну частину Сколівських Бескидів. Спускаємося до річки через урочище Блискавка та прямуємо до водопаду Гуркало.

А тепер піднімемося на найвищу вершину Бескидів − гору Парашка. Розповідають, що така назва пов’язана з дочкою князя Святослава, котру тут убили.

Наступним пунктом буде долина річки Кам’янка. Також побачимо Мертве озеро та каньйон глибиною 25 м на хребті Ключ. І нарешті – унікальний скельно-печерний комплекс «Скелі Довбуша». З села Нижнє Синьовидне можна знову дістатися до Львова.

 

Переглядів: 1295 | Додав: skole-podobovo | Дата: 03.08.2018 | Коментарі (1)

Гора Парашка – перлина Карпат Львівщини

Краса Карпат завжди завжди заворожує. Побувавши раз, тебе потім наче магнітом тягне туди знову і знову і постійно якось по новому бачиш тут красу, по новому її відкриваєш для себе. Особливо це стосується однієї із вершин – гори Парашки, яка знаходиться у Сколівських Бескидах на Львівщині.
Гора Парашка – загальна інформація

Парашка є найвищою горою Львівщини, яка знаходиться повністю в області. Розташована вона у Сколівському районі за 8 км на північний захід від райцентру. Висота гори сягає 1268,5 м над рівнем моря. Схили хребта, на якому знаходиться гора Парашка, вкриті хвойними, буковими та березовими лісами. Тут до пізньої осені достигають лісові ягоди чорниць та брусниць. З гори відкривається чудовий краєвид на сусідні вершини Сколівських бескидів та сусідні села. Кажуть, коли погода ясна, то з гори можна побачити не тільки Сколе, а й Стрий, Миколаїв і навіть… Львів.
Леґенда

 



Гора Парашка на вершині є увінчана хрестом, а на її схилі – встановлений пам’ятний знак в честь Параски (від неї й назва гори), дочки князя Святослава Володимировича, сина Володимира Великого. За переказами вона була вбита на горі дружинниками Святополка Окаянного. А передувала цій події битва біля Сколе між військами Святослава та Святополка.
Маршрут на Парашку

Сходження на гору Парашку є одним із найпопулярніших походів в Карпати. Існує кілька маршрутів сходження на гору. Найпопулярніші з них – зі Сколого (довжина 10 км), Коростова (11 км) та Корчина (загальна довжина до кінцевої точки у м. Сколому становить 21 км). Ми зупинимось детальніше на останньому маршруті.

Село Корчин розкинулося біля підніжжя гори за 4,5 км від залізничної станції Верхнє Синьовидне. Його головною ву­лицею ми досягаємо місця впадіння Великої річки у р. Стрий. Перейшовши че­рез міст, піднімаємось вулицею, а далі – по­льовою дорогою, яка тягнеться вздовж Великої Річки, до водоспаду Гуркало, що за 5 км від моста.

Щоб не проминути водоспад слід мати на увазі, що пройшовши розлоге довге поле вздовж лівого берега річки, слід перейти на її правий берег. Там на правобережній частині починається довге поле. Саме біля його початку і знаходиться водо­спад. Це місце досить популярне серед туристів, тому тут залишилось багато “стоянок” від відвідувачів водоспаду. Пройшовши дорогою від водоспаду у пів­денному напрямку до кінця поля, знову переходимо дорогою на лівий берег. Зразу ж на лівобережжі залишаємо дорогу і відна­ходимо стежку, яка повз покинуту трак­торну дорогу йде доверху у північно-західному напрямку. Вийшовши на лінію хребта, повертаємо ліворуч уверх і піднімаємось на вершину Діл (899 м), що знаходиться на відрозі хребта Парашки. Звідти рухаємося лінією хребта спочатку на захід (2 км), а потім на південь (понад 1,5 км) до вершини Парашки (1268,5 м).

Гора Парашка дарує нам чудові краєвиди, якими можна милуватись й милуватись. Відпочивши й роздивившись досхочу довколишні Сколівські Бескиди, продовжуємо маршрут основним хребтом у південно-східному напрямку. Проходимо лінією хребта або траверсною добре второваною стежкою, що промаркована позначкою 13 маршруту, ще п’ять вершин хребта. Через 5 км перед шостою вершиною від Парашки стежка впевнено рухається вниз вздовж північного схилу вершини. Далі вона повертає ліворуч на південний схід та схід і стрімко виводить через 2 км нас лісом на поляну. З цієї галявини відкривається гарний вигляд на хребет Парашки, а справа у лісі знаходиться джерело. Звідти доріжкою лінією хребта в напрямку на південний схід через 3 км виходимо на автотрасу на південній околиці м. Сколе.

Переглядів: 820 | Додав: skole-podobovo | Дата: 03.08.2018 | Коментарі (0)

Водоспад «кам'янка»

Водоспад, що розташований у Національному природному парку «Сколівські Бескиди», має близько семи метрів висоти та дивує своєю красою. Він складається з одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки. Водоспад є геологічною пам " яткою та об'єднання об'єктом рекреаційного туризму.

Де: Сколівський р-н, 7 км від Сколе, біля села Дубина;

Вхід: безкоштовний.

Читайте також: До уваги львів'ян: уряд кардинально змінив правила нарахування субсидій

Фортеця «Тустань»

Варто трішки видозмінити маршрут, аби на власні очі побачити пам'ятку природи та археології національного значення — неймовірні Урицькі скелі. Саме тут знайдені рештки стін та будівельних конструкцій, які є залишками давньоруської фортеці Тустань (ХІ – ХІІІ ст). У скелях вирубані гроти, підземні ходи та колодязі. Дістатися сюди можна, повернувши з траси Київ – Чоп поблизу Верхнього Синьовидного до Урича.

Де: Сколівський р-н, село Урич (за 7 км від Східниці);

Графік: з 9:30 до 17:00 (листопад-березень), з 10:00 до 18:00 (квітень-жовтень);

Вхід: 42 грн.

Скелі Довбуша

Скелі Довбуша — скельно-печерний комплекс, який є не лише унікальною природною, а й історичною пам " яткою. Скелі лежати на висоті 668 метрів над рівнем моря. Мальовниче скупчення каменів, «огорнуте» смерековим лісом — must-see для поїздкі в горі. До комплексу, названого на честь легендарного Олекси Довбуша, слід приїхати, аби «пройтися» справжніми стежками опришків.

Де: в районі села Бубнище Івано-Франківської області та села Труханів Львівської області;

Вхід: безкоштовний.

Читайте також: Яка у Львові ситуація із видачею закордонних біометричних паспортів

Гора Парашка

На території Національного природного парку «Сколівські Бескиди» розташоване ще одне місце варті уваги — гора Парашка. Її висота — 1268,5 метрів. Це найвища гора однойменного хребта в Сколівських Бескидах. Через вершину пролягає знаковий туристичний маршрут «м. Сколе — г. Парашка — з. Майдан» протяжністю 28 км. Панорами, які відкриваються з вершини гори, варті часу, витраченого на підйом.

Де: за 8 км на північний захід від г. Сколе.

Річка Стрий

Для відпочинку біля річки рекомендуємо зупинитися у селі Нижнє Синьовидне. Воно розташоване у долині ріки. Течія тут спокійніша, аніж далі в горах, а краєвиди — не менш пейзажні.

Де: Сколівський р-н, село Нижнє Синьовидне.

Місця, які варто відвідати: 

горі Львів Славське дорогою_в_гори що_подивитись гора_Парашка Скелі_Довбуша фортеця_"Тустань"

 

Переглядів: 774 | Додав: skole-podobovo | Дата: 03.08.2018 | Коментарі (0)