[ Оновлені теми · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Музей Голодомору I Holodomor Museum
skole-podobovoДата: Субота, 15.02.2025, 16:57 | Повідомлення # 1
Генерал-лейтенант
Група: Адміністратор
Репутація: 0
Статус: Offline
https://www.facebook.com/HolodomorMuseum

Якось на Пушкінській вулиці в Черкасах, де ми жили, до мене підійшла жіночка. Це була якась тінь, — кажу так, бо на цій постаті висів одяг, як ганчір'я. Вона простягнула руку і попросила на хліб. Дістав гаманець і став копирсатися в ньому, думаючи, скільки ж дати їй. За три або п'ять карбованців вона не наїсться, бо хлібина коштувала на базарі набагато більше. Витяг тридцять карбованців, подав їх жінці. Вона подякувала і відійшла... На другий день, ідучи на роботу, я побачив її під стовпом мертвою. Мене пройняв дрож: це вона купила хліба, об'їлася і померла!..
Перебуваючи на станції у Смілі, на вулиці зустрів жінку із Кіровограда, Явдоху Смирнову, з якою був добре знайомий, коли вчився в Кіровограді й Одесі. Вона в Одесі закінчила хіміко-Фармацевтичний інститут. Вигляд у неї був надзвичайно стривожений. На запитання, як і чому потрапила в Смілу, вона розповіла, що її відправлено сюди на базар, щоб спостерігати й аналізувати, чи не продають тут страв із людського м'яса. І що ж! Вона мені розповідала, що у неї було шість випадків, коли без великих аналізів вона знаходила в холодцях і борщах на базарі дитячі ручки і ніжки...
Коли я опісля зустрівся у ті страшні роки зі своїми двома учнями Федором Давиденком і Олексою Соболенком, то вони розповіли, що комсомол послав їх у села Мартоношу й Панчеве на Новомиргородщині перевірити стан голодаючих. Вони із жахом розповідали, що вулиці сіл, подвір'я і садиби заросли бур'янами і будяками, що в селі немає нічого живого: ні собаки, ні кота, що з кожної хати страшенний сморід, по хатах лежать трупи вмерлих із голоду. В сільраді села Панчеве сказали, що зараз у селі двісті п'ятдесят дві душі, а було більше шести тисяч. У Мартоноші залишилося сто п'ятдесят дві душі, а було чотири тисячі п'ятсот. Як було не вжахнутися? І таке становище було по всій Україні. Мільйони людей умирали з голоду...»
Спогади Степана Кожум’яки (1898 р.н.), родом з Новомиргородського району Кіровоградської обл., опубліковані в книзі «33-й: Голод» Лідії Коваленко та Володимира Маняка.
Ілюстрація: Олександр Ніколаєць. «Голод». 1988. Літографія

Агротуризм в Карпатах / тел. 0972972472 , 0951212632

skole-podobovoДата: Понеділок, 17.02.2025, 18:08 | Повідомлення # 2
Генерал-лейтенант
Група: Адміністратор
Репутація: 0
Статус: Offline
Старі русняві "скрєпи", пропагандони, які називають НАС - СВІДОМИХ УКРАЇНЦІВ "націстами та фашістами" роблять все можливе, щоб у НАШИХ ДІТЕЙ не залишилось нічого від УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ!!
Вони вдерлися на НАШІ ЗЕМЛІ, ВБИВАЮТЬ НАШИХ ЛЮДЕЙ та намагаються нав'язати нам свої гнилі, недолугі "ідеали".
Ви не маєте права говорити про КУЛЬТУРУ, ВІРУ, НОРМИ, МОРАЛЬ!!
Ви не маєте права вчити наших дітей, бо в вас немає нічого від ЛЮДИНИ.
ВИ ДНО!!
Помилка природи. Біосміття. Але мушу признати є і у вас, орки, один "плюс"!))
Ви просто ідельні, найкращі РАБИ свого недоцарька хуйла... На цьому все.
Нас ніколи не переможе нація пустоголових, неповноцінних рабів.
Горіть у пеклі!!

Агротуризм в Карпатах / тел. 0972972472 , 0951212632

• Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
Нова відповідь
Текст повідомлення:
Код безпеки:
Немає родини/знайомих/друзів в Карпатах. А є бажання відвідати ці мальовничі куточки? Відпочиньте, від шуму та метушні міста. Просто приїжджайте до нас