[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум - Стрийського району (Сколівського) » Балачки навколо Сколе » Корчин / Korchyn » Водоспад "Гуркало"
Водоспад "Гуркало"
skole-podobovoДата: Середа, 01.08.2018, 15:11 | Повідомлення # 1
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 485
Репутація: 0
Статус: Offline
Водоспад "Гуркало"


Агротуризм в Карпатах / тел. 0972972472 , 0951212632
 
skole-podobovoДата: Субота, 15.09.2018, 14:51 | Повідомлення # 2
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 485
Репутація: 0
Статус: Offline
Гуркало 
Гу́ркало — водоспад в Українських Карпатах (у масиві Сколівські Бескиди); гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення. Розташований у межах Сколівського району Львівської області, на річці Велика Річка (притока Стрию), за 4 км на південний захід від автомобільного мосту в центрі села Корчина. 
Географія 
Водоспад розташований на території Національного природного парку «Сколівські Бескиди». 
Висота падіння води — 5 м. Висота над рівнем моря — 570 м. Водоспад складається з одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки, один з яких значно повноводніший від іншого; у посушливі пори менший струмінь майже зникає. У підніжжі водоспаду є водобійний котел близько 10 м у діаметрі, глибина води у якому сягає 2 м. 
Поблизу водоспаду є кілька галявин (перша надзаплавна тераса річки Велика Річка), де є місце для намету і ночівлі. Вище за течією річки є перекати, які місцеве населення вважає за окремий водоспад і називає Малим Гуркалом. 
Гуркало відповідає своїй назві під час паводків (після інтенсивних злив), коли витрати води Великої Річки, сягають максимуму, і каламутний водний потік стрімко біжить зі схилів хребта Парашки, з великим гуркотом спадаючи зі скельного виходу порід менілітової світи. 
Від села Крушельниці до водоспаду веде маркована туристична стежка (білий прямокутник з жовтою смугою посередині на стовбурах дерев), до водоспаду теж можна пройти зі села Корчина. Автомобілем під'їхати практично неможливо навіть у суху погоду через вкрай поганий стан ґрунтової дороги. 
Цікаві факти[ред. • ред. код] 
Водоспад утворився якраз на площині насуву крейдових порід стрийської світи скиби Парашки на нижньоміоценові відклади менілітової світи Скольської скиби. В лівому березі потоку, відразу біля водоспаду відслонюються зім'ята в складки товща менілітової світи. 
Водоспад Гуркало 
Водоспад на Великій Річці з дуже промовистою назвою. Завітайте сюди навесні — побачити, наскільки потужною буває вода, або влітку — відпочити у лісовому затінку біля водограю. 
Гуркало — водоспад на Великій Річці неподалік м. Сколе, що у Львівській області. 
Від траси дістатись сюди можна тільки пішки. Незважаючи на близькість до автомобільних доріг, чотириколісні сюди не заїдуть — ґрунтова дорога, що веде до водоспаду, особливо після дощу, для проїзду машин не придатна. 
Довкола водоспаду є галявини, на яких без проблем розміститься невелика група туристів — із наметами, вогнищем та безперешкодним доступом до джерела чистої карпатської води. 
Аби не йти до водоспаду через гору Парашку, можна під’їхати до сусіднього села Корчин і піднятись до гідрологічної пам’ятки маркованим маршрутом. Від Корчина до Гуркала приблизно 6 км. Помірним темпом цю відстань подолаєте за 2.5 години. 
Якщо ви вже тут, можете зазирнути і на протилежну вершину — по той бік ріки Опір знаходиться гора Ключ, а попід нею — Мертве озеро та Кам’янецький водоспад, більш повноводний та високий. 
В один день подивитись обидва водоспади вам навряд чи вдасться — підйом до кожного з них вимагає часу та фізичних зусиль, пожалійте свої ноги та легені — ви ж на відпочинку, а не на спортивних змаганнях із кількості побаченого за день! 
На ніч зупинитись можна у місті Сколе або прилеглих селах — знайти домівку на ніч тут не проблема.

Прикріплення: 2436237.jpg (250.1 Kb) · 6810971.jpg (224.9 Kb) · 4023229.jpg (231.0 Kb) · 3415297.jpg (196.0 Kb) · 9197501.jpg (213.3 Kb)


Агротуризм в Карпатах / тел. 0972972472 , 0951212632
 
Форум - Стрийського району (Сколівського) » Балачки навколо Сколе » Корчин / Korchyn » Водоспад "Гуркало"
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
Нова відповідь
Текст повідомлення:
Код безпеки:

Немає родини/знайомих/друзів в Карпатах. А є бажання відвідати ці мальовничі куточки? Відпочиньте, від шуму та метушні міста. Просто приїжджайте до нас