13:04
ПОВИНЕН ЗНАТИ КОЖЕН!!! Укус змії: як швидко і правильно надати першу допомогу

ПОВИНЕН ЗНАТИ КОЖЕН!!! Укус змії: як швидко і правильно надати першу допомогу

Літо наразі не тішить нас особливим теплом, температури вище 30 градусів у нас ще не було, а випадки укусів змій вже фіксують.

Ми більше готові до того, що вони у спекотні дні вилазять погрітися на сонечку, тож нерідко їх можна зустріти на стежках, каміннях біля водойм, пеньків, у хащах тощо.

Торік були випадки, коли змії кусали людей і на автобусних зупинках, подвір’ях тощо. Цьогоріч також уже є постраждалі: на Сколівщині жінка зустріла повзучого ворога, гуляючи в лісі, й після укусу змії (вкусила в руку) потрапила до реанімації.

Ніхто не може гарантувати, що, виїжджаючи в Карпати на відпочинок чи збираючись з друзями на пікнік, у ліс по ягоди, гриби тощо, ви не стикнетеся зі зміями. Це передбачити неможливо, тому кожен повинен знати, як швидко і правильно надати першу медичну допомогу, бо від наших дій залежить, як швидко отрута всмоктається в кров і лімфатичну систему.


Рятівники: палка, холод і вода

«Якщо вкусила змія, то передусім, слід знерухомити кінцівку будь-якими підручними засобами. На природі підійде палка, парасолька тощо. – Не завжди під руками в таких випадках є бинт. Можна використати хустинку, хустку, поясок, шнурок тощо. Бо що більше ми рухаємо кінцівкою, що більше скорочуються м’язи, то більше отрута всмоктується у кровоносну й лімфатичну системи. Найчастіше змії кусають у ногу, буває і в руку. Руку легше тримати в спокої, ногу складніше, якщо нема можливості відразу сісти в машину чи нікому не неї донести. Якщо якийсь відрізок шляху доведеться йти пішки, тоді слід поволі, обережно наступати на травмовану ногу». Інколи буває, що місце укусу забруднене,а засобів для дезінфекції рани під руками може й не бути. Тоді радимо промити її питною водою і якнайшвидше доставити людину в найближчу лікарню.

За новими стандартами лікування, місце укусу не можна розрізати, припікати, накладати джгут, відсмоктувати отруту, бо такими діями ви можете ускладнити і так нелегкий стан потерпілого.

 

Переглядів: 279 | Додав: skole-podobovo | Теги: літо, типовесколе, відпочинок, Карпати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Якщо у Вас є щось цікавеньке, не забувайте пропонувати Ваш матеріал .