*Не дивись ввечері у дзеркало, бо насниться щось погане.
*Не сідай на стіл, бо в сім'ї буде сварка.
*Якщо кіт вмивається лапкою — прийдуть гості
*Якщо зустрінеш по дорозі жінку з повними відрами, буде
удача, з порожніми — не пощастить.
*Як їси хліб, не лишай куснів, бо в них твоя сила.
*Сова поблизу будинку кричить - до новонародженого.
*Весною багато хрущiв - лiтом слiд чекати засухи.
*Якщо січень сухий, морозяний, то буде сухе спекотне літо.
*Як на Новий рік падає сніг, то будуть гриби рости.
*Дрова горять з тріском – на мороз.
*Як листопад дерев не обтрусить, довго зима бути мусить.

 

Переглядів: 233 | Додав: skole-podobovo | Дата: 12.01.2022 | Коментарі (0)

Установка та ремонт супутникових антен / обладнання тел. 0505681966 В. Синьовидне та Сколівський район

Переглядів: 240 | Додав: skole-podobovo | Дата: 11.01.2022 | Коментарі (0)

Щороку в області реєструються випадки отруєнь неїстівними грибами серед населення, які призводять до важких, а інколи летальних випадків. Інтоксикацію викликають бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та інші. У 2017 році на Прикарпатті уже зареєстровано випадок отруєння грибами. Потерпіла – пенсіонерка з Верховини.


Отже, грибникам варто пам’ятати основні правила:

1. Збирайте в лісі ті гриби, про які ви знаєте, що вони їстівні.

2. Грибів, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.

3. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.

4. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств та сміттєзвалищ.

5. Не вживайте грибів в сирому вигляді.

6. Перед вживанням обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

7. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.

8. Не слід вживати грибні страви дітям, хворим з захворюваннями травної системи, особам похилого віку, вагітним та жінкам у період лактації.

9. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером

10. Не купуйте на ринках суміші грибів у вигляді грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

11. Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

- негайно викликайте «швидку». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

- залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

А головне – ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 

 

Переглядів: 274 | Додав: skole-podobovo | Дата: 10.09.2021 | Коментарі (0)

Свято Святих Петра і Павла.

12 липня відзначається день пам'яті славних і всехвальних первоверховних святих апостолів Петра і Павла. Цей день вважається верхівкою літа. Наші пращури помітили, якщо ясно на Петрів день - рік буде хорошим, а якщо дощ - 40 днів ще буде негода. Найчастіше цей день сухий, спекотний, світлий. З цього приводу існувала приказка: "Петро-Павло жару добавили". Якщо зозуля кує після Петрового дня, то, значить, літо буде хороше, довге і сніг нескоро випаде

 

 

Навколо Сколе - skole-podobovo.com.ua

 

Переглядів: 289 | Додав: skole-podobovo | Дата: 04.07.2021 | Коментарі (0)

ПОВИНЕН ЗНАТИ КОЖЕН!!! Укус змії: як швидко і правильно надати першу допомогу

Літо наразі не тішить нас особливим теплом, температури вище 30 градусів у нас ще не було, а випадки укусів змій вже фіксують.

Ми більше готові до того, що вони у спекотні дні вилазять погрітися на сонечку, тож нерідко їх можна зустріти на стежках, каміннях біля водойм, пеньків, у хащах тощо.

Торік були випадки, коли змії кусали людей і на автобусних зупинках, подвір’ях тощо. Цьогоріч також уже є постраждалі: на Сколівщині жінка зустріла повзучого ворога, гуляючи в лісі, й після укусу змії (вкусила в руку) потрапила до реанімації.

Ніхто не може гарантувати, що, виїжджаючи в Карпати на відпочинок чи збираючись з друзями на пікнік, у ліс по ягоди, гриби тощо, ви не стикнетеся зі зміями. Це передбачити неможливо, тому кожен повинен знати, як швидко і правильно надати першу медичну допомогу, бо від наших дій залежить, як швидко отрута всмоктається в кров і лімфатичну систему.


Рятівники: палка, холод і вода

«Якщо вкусила змія, то передусім, слід знерухомити кінцівку будь-якими підручними засобами. На природі підійде палка, парасолька тощо. – Не завжди під руками в таких випадках є бинт. Можна використати хустинку, хустку, поясок, шнурок тощо. Бо що більше ми рухаємо кінцівкою, що більше скорочуються м’язи, то більше отрута всмоктується у кровоносну й лімфатичну системи. Найчастіше змії кусають у ногу, буває і в руку. Руку легше тримати в спокої, ногу складніше, якщо нема можливості відразу сісти в машину чи нікому не неї донести. Якщо якийсь відрізок шляху доведеться йти пішки, тоді слід поволі, обережно наступати на травмовану ногу». Інколи буває, що місце укусу забруднене,а засобів для дезінфекції рани під руками може й не бути. Тоді радимо промити її питною водою і якнайшвидше доставити людину в найближчу лікарню.

За новими стандартами лікування, місце укусу не можна розрізати, припікати, накладати джгут, відсмоктувати отруту, бо такими діями ви можете ускладнити і так нелегкий стан потерпілого.

 

Переглядів: 275 | Додав: skole-podobovo | Дата: 04.07.2021 | Коментарі (0)

Літо варто прожити так, аби було про що написати роман
- Міняйте бік на пляжі щоп'ятьсторінок
- Відпочиньте від одних книжечок з іншими
- Осягніть поезію кавунових кісточок
- Щодня робіть собі книжково-ягідний коктейль
- Частіше виходьте надвір, ніж у фейсбук

Запрошуємо на відпочинок, до нашого будиночку. с. Побук

Переглядів: 274 | Додав: skole-podobovo | Дата: 04.07.2021 | Коментарі (0)

БРИНЗА (бриндза, бриндзя)-розсільний сир, виготовлений з овечого молока за допомогою домішку з натурального сичуга свійської худоби.
Бринза є одним із найвживаніших продуктів в Карпатах.
Зовні бринза біла,здебільшого має округлу форму,на смак солона.Зазвичай вага однієї грудки може мати від 1 до 4 кг.

Вважається,що найкращою бринзою є гуцульська бринза,що виготовлена прямо на полонині.На полонинах бринзу готують цілий рік,але найбільше її осінюю.Сам процес приготування закріплений за чоловіками,тому що здавна вівчарство-це чоловіча справа.На багатьох карпатських полонинах туристи можуть придбати та насолодитися смаком гуцульської бринзи.Також похідним продуктом від бринзи є вурда.

Переглядів: 307 | Додав: skole-podobovo | Дата: 13.05.2021 | Коментарі (0)

Цікава інформація про Карпати

Найбільш високогірне місто – Рахів. Середня його висота становить 820 м над р.м. Цьому місту належить ще один рекорд – найбільший перепад висоти між вулицями – 600 м: від найнижчої (400 м) до найвищої 1000 м.
Найвисокогірніше місце праці та наукова споруда – біостаціонар Львівського відділення інституту ботаніки НАН України, який розташований на полонині Пожижевській (1429 м над р.м.). Включає метеостанцію та сніголавинну станцію. Збудований в 1899 р.

Першою геологічною картою в Україні була геологічна карта Карпат, складена С. Сташицем в 1809 р.

Найвище розташована конструкція – в 1996 р. було встановлено 5-метрову стелу на г. Говерла, на якій розміщено державні символи – жовтоблакитний прапор і тризуб.

Найдовший тунель – залізничний на відрізку Скотарське–Бескид довжиною 1747 м, споруджений в 1887 р.

Найбільший кам’яний залізничний міст – міст у смт. Ворохта, збудований в 1895 р. При загальній довжині 130 м проліт становить 65 м. Це один з найбільших кам’яних мостів у світі.

Найвисокогірніший вокзал – станція “Бескид”, що збудована на висоті 790 метрів над р.м.

Найбільший духовий музичний інструмент – трембіта, яка становить собою конічну дерев’яну трубу без бокових отворів, сягає 4 м в довжині. Поширена здебільшого на Гуцульщині, Буковині, а на Бойківщині й досі використовується для подачі сигналів про важливу подію в селі. Діапазон трембіти – до 2,5 октав, чутність звуку – понад 10 км.

Найвисокогірніше озеро – Бребенескул, що розташоване на схилі г. Гутин-Томнатик на висоті 1801 м, завдовжки 134 і завширшки 44 м, площа – 4000 кв м, максимальна глибина – 2,8 м.

Найбільше гірське озеро – Синевир в Межигірському районі Закарпатської області (басейн Тереблі). Площа 7 га, глибина – до 24 м. В народі називають “синім оком”, “карпатською Ріцею”. Сильний землетрус, а можливо багатовікові вивітрювання викликали обвал скель, які й загатили долину гірського потоку й утворили озеро на висоті 989 м над р.м.

Найбільша повінь, викликана дощами і зливами, сталася 30-31 серпня 1927 р. в Карпатах. Очевидці розповідали, що зливи йшли одна за одною й супроводжувалися грозою, а в епіцентрі дощового фронту випало 315 мм опадів. Підйом рівня води у річках Стрий, Свіча, Лімниця, Бистриця Солотвинська та інших був катастрофічно великим, пік настав вже через 3-4 год. Було затоплено багато населених пунктів у долинах рік (Самбір, Миколаїв, Стрий), бурхливі потоки знесли сіно і зібраний врожай.



Найтрагічніша повінь нашого часу. В грудні 1992 р. на Закарпатті, на р. Уж сталася повінь, якої не пам’ятають старожили. Високі гори, круті схили гірських річок, часті інтенсивні дощі, різке потепління, форсоване танення першого снігу, безжалісна вирубка лісів – от фактори, що стали причиною збитків на 5 млн. крб. за тогочасними цінами. А найсумніше, що загинуло 17 чоловік, 200 закарпатських сімей позбулися даху над головою, 4 тис. будинків підлягали ремонту, було затоплено 30 тис. га орних земель (Примітка: Книжка, в якій було описано цей факт, видана у 1997 р., тому тут не враховані жахливі повені 1998 р. (500 млн. грн збитків та 17 життів) та 2001 рр. (10 млн. грн. збитків, максимальний рівень води в ріці сягнув 13 м).

Найплодовитішим грибом по кількості насіння є порхавка гігантська (дощовик), яка містить до 7e+12 спор (сім трильйонів).
Найдавніше дерево в карпатських лісах – ялина (смерека). Її походження пов’язане з крейдяним періодом мезозойської ери. І вже на світанку виникнення людства вона використовувалась як рослина-цілитель через свої фітонцидно-бактерицидні властивості. В Україні відомо два дикорослих види ялин – звичайна та гірська.

Найдовговічніше дерево в Україні – тис ягідний. Вік цього релікта може досягати 4 тис. років. У минулому він був поширений по всій лісовій зоні Європи, але повсюдно знищений через дуже цінну деревину – недарма його називають “королівським” або “негній-деревом”. Найбільший осередок тису – Княждвірський резерват в околицях Коломиї Івано-Франківської області площею 206 га. До рекордсменів-довгожителів належить також кедр європейський – до 3 тис. років.

Переглядів: 358 | Додав: skole-podobovo | Дата: 26.04.2021 | Коментарі (0)

Літній відпочинок в Горах Тишівниця Сколівський район Настала пора теплих днів. Не сидіти ж в містах чи не так? Пропонуємо вам будиночок в Тишівниці. Чисте повітря, гори, річка, все це для Вас та зовсім поруч. За добу 50грн з дорослої особини Поєднай свій внутрішній світ з природою.
Переглядів: 789 | Додав: skole-podobovo | Дата: 01.06.2019 | Коментарі (0)

У вас зовсім мінімум грошей а хочеться у гори? Не варто чекати. Є дешева електричка за символічною ціною квитка. Вона привезе Вас у Сколівський район. Також, можна їхати і Ужгородським поїздом. Сколе, Синьовидне, Дубина, Тишівниця, Корчин, Крушельниця. В цих місцях можна гарно та дешево відпочити. Наша пропозиція з будиночком, знаходиться на головній сторінці. .
Переглядів: 746 | Додав: skole-podobovo | Дата: 10.05.2019 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 »